[portfolio_slideshow]

Toward a Greener Gowanus is a multi-faceted project working to improve access, habitat, and remediate pollution along the Gowanus Canal.

Major elements of the design include: a series of stormwater streets which help to reduce combined sewer overflow impacts. A dynamic esplanade which interacts with the edge of the canal, and varies in width in use in relation to the canal edge and adjacent land uses. There is also a series of barges which function as community space, exhibition space, and food production space.

The largest open space in the project features a hybrid poplar phytoremediation forest, where the trees are used to remove PAH’s and PCB’s from the soil.

The bulkheads along the canal have also been removed at strategic locations in order to re-establish the native salt water marsh ecosystem.